Kamera Önü Sahne Çalışmaları
Tiyatro gibi canlı olarak sergilenen sanat dallarının haricindeki alanlarda kamera önü sahne çalışmaları son derece önemli olmaktadır. Her ne kadar canlı olarak sergilenen tiyatro oyunculuğu daha zor gibi görünse de kamera önü oyunculuklarda beklenti yüksek olduğu ve kusur toleransı sıfıra yakın olduğu için oyunculuk daha zor olmaktadır. Peki kamera önü sahne çalışmaları sırasında ne gibi teknikler uygulanmaktadır? işte bu sorunun cevabını yazımızda birlikte arayalım.
Gözlem ve Karakter Çalışması
Kamera önü oyunculuk yapanların gözlemlerinin son derece kuvvetli olması gerekmektedir. Bu kapsamda hayat verdiği karakterin özelliklerine iyi bir şekilde vakıf olmalı ve bu sayede seyircilere profesyonel bir karakter yansıtabilmelidir. Bu kapsamda birçok oyuncunun canlandıracağı karakterin hayatlarını deneyimlediklerini de belirtmek isteriz.
Duygu Geçişleri
Sahne çalışmalarında en önemli hususlardan birisi de ani duygu geçişlerinin profesyonel bir şekilde yapılmasıdır. Zira kamera çekimleri sebebiyle sıkça duran çekimlerde yeniden aynı duyguyu verebilmek biraz zor olabilmektedir. Bu durumda oyuncunun kaldığı yerden devam edebilmesi gereklidir. Ayrıca aynı anda zıt duyguları birlikte yaşayabilme kabiliyetinin de bulunması gerekmektedir.
Beden Dili Kullanımı
Sahne önü çalışmalarında beden dilinin kullanımı oldukça önemlidir. Öyle ki birçok kimse rol yaparken ellerini koyacak yer bulamamaktadır. İşte bu gibi durumlar için beden dilinin iyi bir şekilde kullanılabilmesi ve seyircilere mesajların daha iyi iletilebilmesi gereklidir.
Nefes Kontrolü
Etkili bir iletişim için nefes kontrolü hayati bir öneme sahiptir. İşte bu sebeple kişilerin nefes kontrolünü iyi yapabilmesi gereklidir. Bu amaç doğrultusunda diyafram çalışmaları da yapılmaktadır.
Kamera önü oyunculuk eğitimleri sırasında verilen dersler bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca birtakım farklı dersler de bulunmaktadır. Örneğin senaryo okuma, ses, durum analizi, karakter analizi gibi dersleri sayabiliriz.