Sağlık

Yenidoğan Bebekle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Yenidoğan Bebekle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler Nelerdir? Bebekler doğduklarında vücut ağırlıkları 2800 ile 4000 gram arasında olmaktadır. Bebeğinizin boyu, kilosu haftasına göre değişiklik göstermektedir.

Yenidoğan Bebekle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler Nelerdir? Bebeğiniz doğduktan sonra hemşireler tarafından vitamin takviyesi yapılır, ardından topuk kanı alınır ve kol bilekliği takılıp annenin yanına verilir. Bebek doğduktan sonra ilk bir hafta ziyaretçi kabul edilmemesi en doğru olandır. Bebekler hassas olduklarından dolayı daha çabuk mikrop kapmaya müsaittirler. Buna örnek verecek olursak sarılık hastalığı en önde gelenlerden bir tanesidir. Bebekler de cinsiyet olarak erkek bebekler, kız bebeklere göre daha büyük doğarlar. Normal doğumlarda hastanede 24 saat kalınması gereklidir. Sezeryan ile doğumlarda ise hastanede 48 saat kalınması doğru olacaktır. Bu saat aralıklarında hastanede doktor gözetiminde kalınması bebek ve anne sağlığı açısından önemlidir.

Bebeğinize Evde Bakım

Hastaneden çıkıp eve gelindikten sonra aynı şekilde Bebeğinizin sağlığı açısından fazla ziyaretçi kabul edilmemesi gerekmektedir. Bebeğinizin odasını sık sık havalandırıp bakterilerden arındırmanız gerekmektedir.

Bebeğinizi güneş ışınlarından korumanız önemlidir. güneş ışınları yerine yoğun ışık alan Bir oda Bebeğiniz için daha iyi olacaktır. Bebeğinizi sert, düz bir zeminde uyutmanız gerekmektedir. Yatağında peluş oyuncaklar battaniye, pike vs. Olmaması önemlidir. Bebeğin sağlığı açısından çok tehlikelidir. Bebeklerin 2 ay boyunca tetonoz aşısı olana kadar tırnakları kesilmemesi gerekmektedir. Tırnakları kesmek yerine kağıt törpü uygulamanız daha doğru olur. Bebeklerde eldiven kullanılmasını pek tavsiye etmiyoruz. Bebeğin kendi vücudunu tanıması hissetmesi bu durumda önemlidir. Bir bebeğin altını günlük 8 kere değiştirmek gerekiyor, 8 kereden daha az değiştiriliyorsa bir sıkıntı olduğu aşikar.

Bebeklerde Kolik (Gaz Sancısı)

Bebeklerde burun tıkanıklığına dikkat edilmesi gerekiyor. Burun tıkanıklığı nedeniyle bebekler burundan nefes almak yerine, ağızdan nefes almaya başlarlar, bu sebepten dolayı ise kolik meydana gelir. Kolik 2,3 haftalıkta başlar ve 4 aylığa kadar devam eder, aniden başlar ve uzun sürer. Bebek birinci haftada çok ağlıyorsa kolikten değil muhtemelen açlıktan dolayı ağlamaktadır. Bebeklerde oluşan kolik annenin diyet yapmasından, annenin yoğun sütü varsa fazla süt boşalımından, annelerin sigara kullanımından dolayı meydana gelir. Bunun önüne geçmek için Bebeğinizin gazını çıkarmanız gerekmektedir. Emzirdiğiniz zaman süt boşalımını azaltmanız gerekmektedir. Bebeğinizin burnunu açmanız gerekmektedir. Dilerseniz bebeğinize kolik masajı da uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin aşağı kısmından bacaklardan başlayarak 10 set şeklinde, önce bacağı tutup kemiği, eklemi çevirmeden hafif sıkarak kanlanmasını yoğunlaştırabilirsiniz. Aynı işlem kollara da 10 set şeklinde uygulanır. Bu hareketlerle bebeğinizin kolik sancısının gitmesine yardımcı olursunuz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu