Çocuğu Okula Gitmek İstemeyen Ebeveynlere Öneriler
Çocuğu Okula Gitmek İstemeyen Ebeveynlere Öneriler! Çocuğunuz sabahları mide bulantısı, ağrı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerle okula gitmek istemediğini söylediğinde, bunun altında yatan nedenlerin psikolojik olabileceğini unutmamak önemlidir.
Çocuğu Okula Gitmek İstemeyen Ebeveynlere Öneriler! Okula gitmek istememe durumunun çocuklarda birçok nedeni olabilir. Küçük yaş gruplarındaki çocuklar genellikle ebeveynlerinden ayrılma korkusuyla karşı karşıya kalırken, yaş ilerledikçe beklentileri karşılayamama korkusu ön plana çıkar. Ancak bu kaygı ve korkular çocuklarda mide bulantısı, ağrı, halsizlik ve yorgunluk gibi fiziksel rahatsızlıklar şeklinde kendini gösterebilir. Peki, böyle durumlarda anne-babalara neler öneriliyor? TRT Çocuk Uzman Yardımcısı Kübra Çoruk ile konuştuk.
Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı
Çocuklar yaşlarına göre okula gitmekte isteksiz olabilecek farklı nedenlere sahip olabilirler.
Okul öncesi dönemdeki 3-5 yaş ve 6-11 yaş arasındaki çocukların okula gitmek istememe nedenleri farklılık gösterir. Kübra Çoruk, okul öncesi dönemdeki kaygıları şu şekilde açıklıyor:
“Bu yaş grubundaki çocuklar arkadaşlarıyla yakın ilişkiler kurabilir, oyunlar oynayarak sosyal bağlarını geliştirebilir, bağımsız aktiviteler yapabilir ve duygularını düzenleyebilir hale gelirler. Tüm bu durumlar, yeni ve alışılmadık bir süreci beraberinde getirir. Yeni bir ortama girmek, kısa süreli de olsa aileden ayrılmak ve ebeveynlerden uzak kalmak çocukların ayrılık kaygısı yaşamasına neden olabilir. Bazı çocuklar yeni ortamlara uyum sağlamakta zorlanabilir, akranlarıyla sorunlar yaşayabilir ve bu sorunları yönetmekte güçlük çekebilirler. Okula başlamadan önce okulun eğlenceli bir yer olduğunu düşünürken, okula başladıktan sonra okul sıkıcı ve yorucu bir yer haline gelebilir.”
Kübra Çoruk, 6-11 yaş grubundaki çocukların okula gitmek istememe nedenlerinin çeşitli olabileceğini belirtiyor. Bu nedenler arasında akran zorbalığının da yer aldığının altını çiziyor.
Akranları tarafından dışlanması, alay edilmesi, şiddete maruz kalması, istemediği şeylere zorlanması, tehdit edilmesi gibi durumlar yaşanabilir. Tüm bunlar zorbalık göstergeleridir ve okul fobisiyle sonuçlanabilir.
Bazı çocuklar arkadaş edinme ve iletişim kurma konusunda endişe duyabilir, kendini korku içinde hissedebilirler. Derin bir utanç hissine kapılıp yargılandıklarını düşünmek, yoğun endişe yaşanmasına sebep olabilir. Bu tür sosyal kaygıları deneyimleyen çocuklarda sıklıkla okula gitmek konusunda isteksizlik görülür. Aile içinde yaşanan sorunlar, sağlık sorunları, akademik zorluklar, başarısızlık korkuları, öğrenme güçlükleri çocukların okula gitmek istememe nedenlerinden biri veya birkaçı olabilir.”
Çocuklarda Stres Belirtileri
Akran zorbalığı, aile içi sorunlar, başarısızlık korkusu, kaygı… Peki, yaşanan olumsuzluklar çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?
“Okulda yaşanan olumsuzluklar, çocuklarda stres ve endişeye yol açabilir. Akademik ve sosyal baskı, ödev yükü, rekabet, zorbalık, sağlık sorunları, kendini ifade etmekte güçlük, öğretmen tutumları gibi nedenler, çocuklarda stres ve yalnızlık hissi oluşturarak daha endişeli hissetmelerine neden olabilir. Çocuğun okulda olumsuz deneyimler yaşaması ve bu duyguları anlamlandıramaması, sınırlarını tanımaması, rahatça ifade edebileceği ve yargılamayacak bir ebeveyn eksikliği, okul değişiklikleri, taşınmalar, ailevi sorunlar gibi faktörler, çocuklarda stresi artırabilir.”
Kübra Çoruk, Çocuklarda Stresin Belirtilerini Şu Şekilde Açıklıyor
“Uyku düzenini bozabilir, sık sık uyanabilir veya daha fazla uyumak isteyebilirler. Baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi fiziksel semptomlar ortaya çıkabilir. Artan kaygı düzeyi, çocukların endişe duydukları durumlarla başa çıkmalarını zorlaştırabilir. Odaklanma sorunları ve dikkat eksikliği yaşayabilirler. Aynı zamanda huysuzluk ve öfke nöbetleri gösterebilirler.