Bilim İnsanları Sonar Dalgaları Yansıtan Ultrasonik Bakteri Geliştirdi
Bilim insanları sonar dalgaları yansıtan ultrasonik bakteri geliştirdi. 1966 yapımı olan Fantastic Voyage adlı bilim kurgu filminde mikro boyuta küçültülmüş olan bir denizaltı mikro boyuta küçültülüp bilim adamının beynindeki postayı tedavi etmesi için nedenini enjekte ediliyordu. Caltech hala bilim kurgu filmlerinde olan bu durumu gerçeğe çevirmek için ses dalgalarını yansıtmakta olan bir bakteri geliştirdi.
Bu çalışma ile hastalara geliştirilen bakteri enjekte edilerek mide hastalıklarının tedavisinde veya tümörleri hedef alan tedavilerin geliştirilmesi için çaba gösteriliyor. Bu bakteriler ile mikrop olarak lokasyonları belirlenerek üretilen görüntü ile doktorların vücut üzerinde tedavi uygulayacaklar bölgeyi tam olarak tespit edebilmesi amaçlanıyor.
Bu konu ile ilgili bilim insanları tarafından yapılan açıklamalarda ses dalgalarını geri yansıtacak şekilde tasarlanan bakteri hücreleri ile aynı bir gemi veya denizaltı konumu gibi bilgilerin yollanabilmesi isteniyor. Ayrıca ses dalgalarını geri yansıtan bakteriler ile birçok hastalık ile ilgili tedavilerin gelecekte bulunması ve geliştirilmesi planlanıyor.
Bakterilerin İlaç Gibi Kullanılması
Daha önceleri mide rahatsızlıklarına tedavi etmek için kullanılan probiyotikler bakterileri ilaç gibi kullanmak için yapılan ilk çalışmalar arasında yer alıyor idi. Bunun dışında yapılan başka çalışmalar ve araştırmalar ile bilim adamları kanser hücrelerini işaretlemenin ve kanser hücrelerini yok etmek için bakterilerin kullanılabileceğini göstermişlerdir. Floresan ile işaretlenen bakteriler takip amaçlı kullanılmasına rağmen mide gibi kalın dokularda Bu pek mümkün olmuyordu.
Gaz veziküllerinin ultrason dalgalarını yansıttığının gözlemlenmesinin ardından mide ve fareler üzerinde dokularda yapılan çalışmalar ile çözüme ulaşılmasını ardından E.coli gaz vezikülleri üretebilmesi sayesinde ultrason görüntülemeleri için kullanılabiliyor. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamalarda bu teknolojinin insanlar için geliştirilmesinin yıllar süreceği ifade ediliyor.