Ergonomik Sınıflardaki Önem Ve Gereklilik!
Ergonomik Sınıflardaki Önem Ve Gereklilik! Ergonomik sınıflardaki önem ve gereklilik eğitimin başarısını ve kalitesini artırmak için ergonomi dersleri kademeli olarak açılmaktadır.
Ergonomik Sınıflardaki Önem Ve Gereklilik! Ergonomik sınıflarda Geçmişte, özel okul ve devlet okulu arasındaki ayrım çok keskindi. Özel okula giden öğrencinin üniforması ve sınıfı daha şık ve kullanışlıydı. Çünkü ergonomiyi eğitim faktörü olarak kullandılar. Özel okullarda sweatshirt giyilirken, devlet okullarında mavi önlük giyildi. Sağlıklı, ergonomik masalarda otururken, diğerleri tebeşir tozunu yutarak ahşap masa ve banklar kullandılar. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi ergonomi ve sınıf ortamı öğretmen ve öğrencilerle uyumlu hale getirilmelidir.
Eğitim çok geniş bir şekilde bir davranış değişikliği süreci olarak tanımlanır. Davranış değişikliği için gerekli koşullar; Davranışla ilgili bilgiler öğrenilmiş, birey zihinsel ve fiziksel olarak davranış, mizaç ve çevreyi gerçekleştirebilecek gelişim düzeyine ulaşmıştır. Çevre, davranışın gerçekleşmesi için gerekli olan tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik faktörleri kapsayan genel bir kavramdır. Buradaki anlamı göz önüne alındığında ortam, öğrenme ortamı olarak ifade edilebilir. Davranış, bilinen tanımıyla organizmanın çevre ile etkileşiminin ürünüdür. Dolayısıyla çevre veya öğrenme ortamı, davranış değişikliği için daha önce bahsettiğimiz diğer koşulları da etkileyen bir değişkendir.
Eğitimde Ergonomik Farkındalık
Ergonominin eğitimdeki önemi anlaşılmaya başladıkça bu koşullar eşitlenmeye başladı. Öğrenci kıyafetlerinin değiştirilmesi, kara tahtaların akıllı tahtalarla değiştirilmesi, her sınıfta bilgisayar bulunması, öğrencilerin sıralarının vücut yapılarına uygun hale getirilmesi gibi birçok örnek eğitimde ergonomiyi göstermektedir.
Başarılı bir eğitim süreci için sadece nitelikli eğitimcilere veya zeki öğrencilere ihtiyacınız yok. Fiziki koşullar ve eğitim ortamı da kalite ile yakından ilişkili olacaktır. Sınıfların genişliği, sınıfta öğrenci dolabının bulunması, pencerenin nerede olduğu ve öğrencinin ışığı nasıl aldığı, sınıftaki duvar boyasının rengi, öğrenci masasının rahatlığı ve daha birçok faktör etkiler.
Okul Ergonomisi
Ergonomi sadece sınıflarda değil, öğrencilerin evde daha fazla zaman geçirdiği okullarda da düşünülmelidir. Örneğin teneffüslerde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar tuvalet, yemekhanede sıraya girmeden öğrencileri besleyebilme, her çocuğun bahçede oynaması için yeterli alana sahip olma gibi faktörler de okul ergonomisi kavramına dahildir.
Okulda kullanılan ısıtma sistemi, sınıflar gibi öğrenmeyi ve verimliliği artıracak hususlara mutlaka dikkat edilmelidir. Bütün bunlar öğrencinin öğrenme kalitesini artıracaktır.