Diyet

GAPS Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılması Gereklidir?

GAPS Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılması Gereklidir? GAPS diyeti; gut hastalığı, psikoloji sendromu, mide – bağırsak rahatsızlıkları bulunan kişilere önerilmektedir. Otizm ve disleksi gibi beyini etkileten durumlar da alternatif tedavi yöntemidir.

GAPS Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılması Gereklidir? Diyetisyen kontrolünde hastalara önerilmektedir. Dr. Natasha Campbell – McBride tarafından diyet listesi oluşturulmuştur. Araştırmalarında bağırsak sağlığının zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklarda bağlantısı olduğunu ortaya koymuştur. Diğer sağlık koşullarını iyileştirmek istiyorsak ilk olarak bağırsak rahatsızlığını iyileştirmemiz gerekmektedir. Hayatımızdaki beslenme değişiklikleriyle kısa sürede iyileşme gözlemlenmektedir. Oluşturmasındaki asıl amaç budur. Aynı zamanda kilo vermeye de yardımcıdır. GAPS diyeti uygulama şekli 3 aşamalıdır. GAPS diyete hazırlık evresi, GAPS diyeti, GAPS diyeti sonrasıdır. Bu diyette merak ettiğiniz aşamaları detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

GAPS Diyeti Yeme Planı Nasıl Olmalıdır

GAPS diyeti yeme planı oldukça kısıtlayıcıdır. Tedavi süreci 2 yıla kadar sürebilmektedir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarını tetikleyen tüm besinler çıkartılması gerekmektedir. Rafine şeker, pastörize süt ürünler, nişastalı sebzeler, çikolata, işlenmiş gıdalar, soya gibi besinler tüketilmemelidir. Kafein, çay, asitli içeceklerden uzak tutulmalıdır. Diyet uygulamalarında yeterli sıvı tüketimi ve egzersiz olması gerekmektedir.

GAPS diyetinde çok fazla sınırlandırılmış noktalar bulunmaktadır. Bundan dolayı vücut hazırlanmalıdır. Yeme planı aşamalar şeklinde uygulanmalıdır. Her aşamada yeni yiyecekler tanıtılmalıdır. İlk aşama süresi ilk haftadan 1 yıla kadar sürmektedir. Doğru uygulamalarda sindirim sorunlarının hızla azalttığını görebilirsiniz. Diyetin 2. Aşamasında ise vücuda yeni yiyecekler ekleyebilirsiniz. Organik yumurta sarısı, fermente balık, güveç yemekleri önerilmektedir. Diyet listesinde yer alan besinlerin organik olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bu aşama tamamlandıktan sonra en az 6 aylık normal sindirim önerilmektedir. Ancak bu süre zarfında kaçınmanız gereken besinler bulunmaktadır.

GAPS diyetinin son aşamasında ise tekrardan diyete dönülmektedir. İlk günlerde fermente edilmiş tahıllar, patates, doğal peynirler, kefir ile başlamanız önerilmektedir. Porsiyon ölçünüzü en küçük olacak şekilde başlamalısınız. Sindiriminizde herhangi bir problemle karşılaşılmadığında kademeli olarak artırabilirsiniz. GAPS diyeti boyunca mutlaka diyetisyen ve doktorunuza danışmalısınız. Belirli sürelerde kontrollere gitmelisiniz. Diyet süresi boyunca hem fiziksel hem zihinsel rahatsızlıklarınızın azaldığını fark edebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre tedavi süreci yüzde 90 başarıyla sonuçlanmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu