Gebelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı Mıdır?
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı Mıdır? Gebelikte şeker yükleme testi ve benzeri birçok tetkik yapılır. Peki şeker yükleme testinin bir zorunluluğu ve zararı var mı?
Gebelikte Şeker Yükleme Testi Zararlı Mıdır? Gebelikte şeker yükleme testi gibi tetkiklerin zorunluluğu hala tartışmalıdır. Çünkü doktorların bazıları bu tetkiki zorunlu tutarken bazıları ise gerek yoksa yaptırılmasını istemeyebilir. Gebelik şekeri adı verilen durumun anne ve bebek sağlığını olumsuz etkilemesini önleyen bu tetkiklerin gerçekleşmesi doktor ve hastaya bağlıdır. İsteyen yaptırmayabilir ama yaptırılması da bir zarar vermemektedir.
Şeker yükleme testinin yapılmaması, annede olası bir şeker sorunu varsa bebeğin de olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Herhangi bir kanıtlanmış zararı olmayan bu testin yapılması da zorunlu değildir. Ancak devlet hastanelerinde testin yapılması mümkün olup, rutin gebelik testleri arasında yer aldığı bilinen bir gerçektir.
Gebelik Şekeri Nedir?
Birçok anne adayının yaşadığı gebelik şekeri, ilk olarak gebelik sırasında ortaya çıkar ve doğumdan sonra normale döner. Toplumda genelde %14 oranında görülen bu hastalık gebelikten 6 hafta sonra düzelir. Hamileliğin 3 ayında belli olan ve yüksek kan şekeri seviyesiyle kendini gösteren bu durumda anne adayının yaşı ve olumsuz gebelik öyküleri etken olabilmektedir.
Gebelik şekerinin yüksek olması bebekte şu sorunlara neden olabilir:
- İri bebek
- Doğum sonrası sarılık
- Doğum sonrası kan şekerinin düşmesi
- Yenidoğan solunum sorunları
- Erken doğum riski
- Enfeksiyon riskleri
- Su fazlalığı
- Gebelik hipertansiyonu
Bu gibi riskleri beraberinde getiren gebelik şekerinin yüksek olması bebekte fazla kiloya neden olduğu için annenin doğumu zorlaşabilir.
Şeker Yüklemesi Nedir?
Şeker yüklemesi, hastanın durumuna göre çeşitli dozlardaki şekerin; 50, 75 ve 100 gramlık paketler halinde suyla karıştırılmak şartıyla 1, 2 ya da 3 saatlik arayla verilmesi şeklindedir. Bu şekilde tanılanan gebelik şekeri tedavisi yapılır ve hasta takip edilir. Tetkikler uzun sürdüğü için birçok hasta en az 8 saatlik açlık gerekmesi ve şekerli su içilmesi nedeniyle rahatsızlık hissedebilir. Ancak tüm bu durumlar geçicidir. Çünkü şeker yüklemesi sonucu genelde birçok kişide normal çıkmaktadır.
Hastanın uygun diyet ve egzersizlerle ideal kilosuna kavuşması mümkün olmaktadır. Ancak gebelik durumu söz konusu olduğunda daha dikkatli bir diyet programının sürdürülmesi gerekmektedir.