Hamileliğin 20. Haftasında Yaşananlar ve Değişimler
Hamileliğin 20. Haftasında Yaşananlar ve Değişimler Nelerdir? Beklenen ortalama 40 haftalık hamilelik döneminin ortasına gelen 20. Hafta, anne adaylarının hamilelik döneminin yarısını tamamlamış olmaktadırlar. Bizde bu yazımızda 20.haftada yaşananları ve değişimleri ele aldık.
Hamileliğin 20. Haftasında Yaşananlar ve Değişimler Nelerdir? Anne adaylarının ilk başlarında rahatsız olmalar artık çok az oluşmaya başlar. Hamileliğin en keyifli olduğu dönem olarak bilinir. Bu 20. Hafta da bebek hızlı bir büyüme göstermektedir. Ultrason görüntüleri bebeğin gelişimi hakkında geniş bir bilgi edinilir. Bu durumda hamileliğin 20. Haftası, 20. Haftada hamilelikte gelişim ve yaşananlar şunlardır.
20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
20 haftalık gebelik, anne vücudunda bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Kilo artışının çok hızlı olması nedeniyle, karında çatlaklıklar oluşmaya başlar. Bu çatlaklıkları önleyen çatlak önleyici kremler ve yağlar kullanılarak bu çatlaklıklar giderilir. Rahim daha da genişleme yaparak göbek deliği hizasına kadar gelir. Bu oluşum vücudun ağırlık merkezini değiştirmesinden dolayı denge sorunları meydana gelir. Bunların yanında annede hamileliğin 20. Haftasında bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler şunlardır:
- Vücuttaki tüyler ve tırnaklar uzamaya başlar.
- Kan hacminin artması ile demir vitamini ihtiyacı artar.
- Demir vitamini eksikliği nedeniyle kansızlık meydana gelir.
- Hormon değişikliğinin olması nedeniyle konsantrasyon ve unutkanlık meydana gelir.
- Tansiyon düşüklüğü ortaya çıkmaktadır.
- Midede ekşimeler, iştahın artması, baş ağrıları, hazımsızlık meydana gelmektedir.
- Ayaklarda ve ayak bileklerinde ödem oluşmaya başlar.
Bunların yanında hamilelikte 20. Haftada karında gerginlik hissi kişilerde farklı olmaktadır. Bu haftalarda en çok rastlanan durumlardan birisi de kabızlık olmaktadır. Bu kabızlık oluşmasının nedeni, sindirim sistemi yavaşlama göstererek kabızlık oluşur.
20 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Gerçekleşir
Anne karnında bulunan bebek 20. Haftada bebek çok hızlı olarak büyüme gösterir. Kalp atışları güçlü olarak gelişir. Bebeğin sinirleri olgunlaşmaya başlar. Özelliklede işitme duyusu çok güçlü hale gelir. Bebek 20. Haftada dış dünyadan gelen sesleri de algılamaya başlar. Kız bebek bekleyen anneler kız bebeklerinin rahmi oluşmaya başlar. Bebek anne karnında rahat ir şekilde hareket ederek tekmeler atmaya başlamış olur. Bebeğin saçları belirginleşmeye başlamış olur. Bebekteki kalp atışları dakikada 120 defa atmaya başlar.