Panik Atağın Anlamı, Belirtileri ve Tedavileri
Panik Atağın Anlamı, Belirtileri ve Tedavileri Hakkında Her Şey! Günümüzde panik atak, modern çağın rahatsızlığı olarak görülmektedir. İnsanların hemen hemen çoğunda oluşan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Panik Atağın Anlamı, Belirtileri ve Tedavileri Hakkında Her Şey! İnsanda oluşan korkunun ve endişenin belli bir süre zarfında ortaya panik atak olarak çıkmasına denilmektedir. Korku ve endişenin bir üst boyuta taşınması halidir. Aşırı derecede endişe ile birlikte gelen korku duygusunun, nöbetler halinde meydana gelmesiyle oluşmaktadır.
Atakların Tetiklediği Nöbetler
Bu nöbetler esnasında ise endişenin ve korkunun yanında, hem nefes darlığı hem terleme hem de göğüs bölgesinde sıkışmak gibi problemler, panik atağa eşlik edebilmektedir. Panik atak, çoğu zaman kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Aynı zamanda insana stres veren ve o olayın yahut ta durumun uzaklaştırıldığında, atakların azalması ya da kesilmesi görülmektedir. Şayet atak süreleri uzar veya sıklaşırsa, bu durum da kaygı bozukluğuna dönüşebilmektedir. Yaşamda meydana gelen tüm stresli olaylar, panik atağın tetikleyicisidir.
Stresin yoğun bir kaygıyla birleşmesi, fiziksel belirtilerle devam etmektedir. Ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan kaygının, genellikler ataklar halinde on ila yirmi dakika civarında sürdüğü görülmektedir. Ama belirtilerin net bir şekilde ortadan kalkması, uzunca bir süreyi almaktadır. Çoğu insan yaşamında, bir veya iki defa panik atak yaşanabilmektedir. Bu durumun insan için normal olacağını söyleyen uzmanlar, atağın artması durumunda kaygı bozukluklarına dönüşmesinden endişe etmektedirler. Zira bu aşama, uzman yardımı gerektirmektedir.
Panik Atak Belirtileri
-Kalp çarpıntısı,
-Kalbin sert biçimde atması,
-Terleme ve beraberinde ateş ve üşüme,
-Nefes alımı esnasında güçlük,
-Baş dönmesi ve beraberinde bayılacağı düşüncesi,
-Mide bulantısı ve beraberinde karın ağrısı,
-Nefesin kesilmesi yaşanması ile korkudan derin derin nefeslenme,
-Göğüste ağrı yaşaması,
-Kendinden geçme ile kendini hissedememe,
-Çevrenin gerçeklikten uzak olmasını düşünme,
-Ölümden korkmaya başlama,
-Kendisinin çıldıracağını düşünmek,
-Bazı vücut bölgelerinde uyuşma,
-Ortama yabancılaşma hissi,
-Yutkunamama.
Panik Atağın Tedavisi
Panik atağının tedavisinde umumiyetle ilaç tedavisi yahut ta terapi seansları uygulanmaktadır. Terapi seansları esnasında ise, oluşan stres ve kaygının kaynağının ve neyin yol açtığının ortaya çıkarılması istenmektedir. Hekim önerisi ile kullanılan sakinleştirici ya da anti depresan ilaçlarla atağın yaşantıda görülmesinin kontrol altına alma çalışılmalarıdır. Kaygının kontrolü altına alınmasına engel olan etkenlerin başında ise, alkol ile kafein gelmektedir.