Yeme Alışkanlıklarımız Yaşla Birlikte Nasıl Değişiyor
Vücudumuzun ihtiyacı olarak yer alan besinleri tam anlamı ile karşılamak gerekmektedir. Bununla beraber yemekle olan ilişkimizi de etkilemektedir. Peki, yeme alışkanlıklarımız yaşla birlikte nasıl değişiyor?
İştah yaşa bağlı olarak değişim göstermektedir. İnsanlar her yaş aralığında beslenmede farklı aşamalarda yer almaktadır.
0-10 yaş arası
Bebeklik ve çocukluk zamanların vücut hızla gelişmektedir. Bu yaş aralıklarında beslenme alışkanlığı son derece önemlidir. Bu zamanda önemli besinlere karşı olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olunması gerekmektedir.
10-20 yaş arası
İlk gençlik yılları içerisinde hormonlar nedeniyle iştah artışı ve bedensel olarak büyüme ergenliğin geldiği belli olmaktadır. Bu önemli zamanlarda gençlerin yiyeceklere yaklaşımı, hayatının diğer zamanlarındaki yaşam tarzını da etkilemektedir.
Ergenlik çağında beslenme durumları, gelecek kuşakların sağlığını etkilemektedir. Rehberlik yapılmaması durumunda, sağlıksız sonuçlar ortaya çıkabilir.
20-30 yaş arası
Üniversiteye gitmek ya da evlenmek ya da çocuk sahibi olmak gibi gelişmeler hayatınızda değişiklere neden olmakta ve bu dönem kilo problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
30-40 yaş arası
İş hayatına atılmak isteyen kişiler bu kez stresle baş başa kalmaktadır. Yapılan araştırmalar, nüfusun yüzde 80’inde stres sebebiyle iştahta ve yeme alışkanlıklarının değişmeye başladığını göstermektedir. Bazı insanların iştahında azalma olurken bazılarında ise aşırı yeme alışkanlığı başlamaktadır.
40-50 yaş arası
Pek çok kişi sağlığına yararlı olabileceğini bilmesine rağmen alışkanlıklarını değiştirmekte zorluk çekebilmektedir. Yaşam tarzlarını değiştirme konusunda adım atmaya gerek kalmadan sağlıklı bir vücuda sahip olunmak istenmektedir.
50-60 yaş arası
50 yaşından sonra ise kasların yaklaşık olarak 0,5 – 1’i kayba uğramaktadır. Yetersiz olarak yapılan fiziksel aktivite ya da kadınlarda menopoz kas kaybını hızlandırmaktadır. Yaşla değişen yeme alışkanlığı bu şekilde olmaktadır.